Mulighetsdagen vs hverdagen

Det er den store kjærlighets-, vennskaps- og vennlighetsdagen. Vi kaller den Valentinsdagen, og foran øynene våre vrimler det av hjerter og røde roser. Det er et friskt syn vi ikke ser ellers i året.

Vi burde kanskje si dessverre.

Da jeg gikk på barneskolen, ble vi bedt om å lage kort med gode ord til hverandre på Valentinsdagen. Vi klippet ut hjerter. Farget dem røde, like ujevnt som alltid. Vi tegnet det vi trodde så ut som blomster, og farget dem mer kreativt enn naturen selv. Så skrev vi si pent vi kunne noe vennlig til dem vi skulle gi dem til:

"Jeg er glad i deg!"

"Du er en fantastisk venn!"

"Du er den beste i hele verden!"

Det er mulig skolen forsøkte å gi oss øvelse i å vise vennlighet og omsorg. Eller det kan hende den var under kommersiell innflytelse. Som så mye annet. 

Hva som enn var motivet, burde vi ha lært noe - betydningen av å gi andre en liten oppmerksomhet, en oppmuntring, en synlig tegn på vennlighet.

Det heter seg det at man bare husker 10% av det man lærer på skolen. Og mulig er denne Valentines-lærdommen en del av de øvrige 90%, som kun vekkes til live når butikker, sosiale medier m.fl. minner oss om det og foreslår kreative måter å dele kjærligheten på.

Om det kommersielle - og nesten-rituelle - dekket kunne fjernes fra Valentins-dagen, slik at den i stedet ble en påminner om hvilke muligheter vi faktisk har til å gjøre noe for å glede en annen, til å utgjøre en forskjell i en annens liv. Dagen burde være et "repetisjonskurs" i å tørre å åpne - eller gjenåpne - den barnlige kjærligheten til andre, noe som også vil virke positivt tilbake på oss selv.

Så er det bare å gå ut og praktisere. I hverdagen.

- "Du ER fantastisk!"

- "Du er den BESTE i noens verden!"
 

#valentinesday #valentine #kjærlighet #psykiskhelse #bryseg #vennskap #depresjon

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Sarah Nazeem

Sarah Nazeem

30, Oslo

Sykepleier og sosiologistudent. Elsker å trene, lære nye ting og være sammen med venner. Hater urettferdighet i et hvert format, men mener dette ikke er nok - man må gjøre noe. "Urettferdighet eksisterer fordi vi tillater det!" Blogger primært om fysisk og psykisk helse - basert på egne erfaringer både som helsepersonell, som pårørende og som pasient.

Kategorier

Arkiv

hits