Jeg hater deg, men jeg er glad i deg...


 

Det er bare i sjakk at verden er sort - hvitt. I det virkelige liv rommer den mange farger og nyanser. Vi kan selvsagt oppfatte den som sort-hvitt og dele den inn i: venner/fiender, de som likner meg/ de som ikke likner meg, de som liker meg/ de som ikke liker meg, de som mener det samme som meg/ de som ikke mener det samme som meg... osv.

Sorg-hvitt-tenkningen gjør oss unyansert i vår omgang med hverandre... Det påvirker måten vi tenker om andre på, og det påvirker måten vi tror andre tenker om oss på.

Hvis jeg ser på en person som "fiende" eller som "en som ikke liker meg" etc (sort), så er sannsynligheten relativt stor for at jeg vil oppfatte et utsagn eller en handling fra vedkommende som mer negativ enn om et samme utsagnet eller handlingen hadde kommet fra en som jeg regnet som "venn" eller "en som liker meg" etc (hvitt). Slik males kontrastene sterkere... Verden blir sort-hvitt.

Men kan man elske en person samtidig som man er sur på vedkommende?

Det kan være lett å blande sak og person... Men man kan fortsatt elske et menneske som gjør eller sier noe galt. Det er mulig å skille sak og person.

Jeg snakker ikke om Yin-Yan filosofi, om at det er noe godt i alt ondt og noe ondt i alt godt. Jeg er ikke Yin-Yan-tilhenger. Men jeg mener at vi både kan og bør skille sak og person, og være glad i mennesker, selv om de gjør oss urett eller hater oss. Det kan kanskje virke ulogisk både å rose og å rise en og samme person. Men ikke hvis man fortsetter å ha en god grunnholdning ("du er verdifull, jeg er glad i deg uansett") samtidig som man kun forholder seg til 'saken', ikke personen som sådan.

"Du såret meg, jeg er skuffet over det du gjorde, jeg ble sint fordi du løy... Men jeg er fortsatt glad i deg!"

Vi trenger ofte å få utløp for våre følelser; men vi trenger ikke male verden sort-hvitt for det. "Unconditional love"... Verden trenger det!

#psykiskhelse #tilgivelse #unconditionallove #kjærlighet #vennskap #vennlighet #overbærenhet #følelser #mennesker #sorthvitt #sjakk #unyansert #verdi #menneskeverd

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Sarah Nazeem

Sarah Nazeem

30, Oslo

Sykepleier og sosiologistudent. Elsker å trene, lære nye ting og være sammen med venner. Hater urettferdighet i et hvert format, men mener dette ikke er nok - man må gjøre noe. "Urettferdighet eksisterer fordi vi tillater det!" Blogger primært om fysisk og psykisk helse - basert på egne erfaringer både som helsepersonell, som pårørende og som pasient.

Kategorier

Arkiv

hits