Sarah - Selvskading: 1-1

Det gikk visst litt skeis. Igjen. Jeg klarte ikke å motstå trangen til selvskading da jeg kom hjem fredag kveld. Men det var heldigvis ikke så mye, og nå har jeg kommet til meg selv igjen. Det er ingenting nå som frister meg til å selvskade. Jeg kan ærlig si at jeg ikke skjønner hvorfor man skal påføre seg selv skade... særlig ikke skade som gir varige arr.

Det er et rart fenomen sånn sett. Så hvorfor gjør jeg det?

Det blir for emosjonelt kaotisk. Veldig sterke følelser som jeg ikke klarer å roe ned, og som oppleves ekstremt ubehagelig. Vondt. Jeg føler meg trist og såret over ting som har skjedd; jeg føler meg skyldig for de samme tingene, selv om det er andre som har gjort og sagt ting som har forårsaket det; jeg hater meg selv fordi jeg er skyld i det, samtidig som jeg ikke skjønner hva jeg egentlig har gjort - for det var jo egentlig andre som sa og gjorde...; jeg hater meg selv fordi jeg alltid har gjort dumme ting; jeg hater meg selv fordi alle andre hater meg... - Og så har vi det gående.

Problemet ligger i tankene og holdningene mine. Og selvskadingen løser i grunn ingen problemer. De funker kanskje midlertidig... Men i forhold til det jeg nettopp har beskrevet - så utgjør den ingen forskjell. Det er tankemønsteret og mestringsstrategiene jeg må endre. Og da vil jeg heller ikke ha bruk for selvskadingen...

Jeg har venner som sier at 'selvskading er et rop om hjelp', og som tror at man selvskader for å få sympati, trøst, oppmerksomhet eller hjelp. I noen tilfeller stemmer dette. Jeg har hørt andre fortelle at de har det så vondt at de ikke orker leve mer, men at de ikke får hjelp hvis ikke de påfører seg selv skade. Igjen blir selvskadingen bare en midlertidig løsning. Man får kanskje hjelp - men samtidig kommer man inn i et uheldig mønster, der selvskadingen tar mer og mer kontroll over livet.

- Slik som alkohol. Det kan gi midlertidig 'pause' fra vonde tanker og følelser, men løser ingenting. Det kan i stedet føre til at man blir "slave" under alkoholen.... Slik kan man også bli "slave" under selvskadingen, og et kan være riktig vanskelig å rive seg løs. Det kan jeg skrive under på!

Selvskading er ikke en god løsning. Jeg håper ingen blir inspirert til å prøve det. Det er en slem og ubarmhjertig "venn" som kun later som om han stiller opp; han hjelper deg egentlig aldri.

Jeg skriver dette fordi jeg vil få frem at selvskading ofte ikke handler om 'rop om hjelp', kommunikasjon om smerte til andre, eller å få oppmerksomhet, sympati og støtte. For meg handler det om å gjenvinne kontroll og å få uttrykk for hat mot meg selv (idet jeg får en idiotisk idé om at jeg skal ødelegge meg selv fordi jeg er så dum og teit og dust og slem og ond...etc). Å da få høre at man gjør det for at andre skal se det, for å få sympati eller oppmerksomhet blir som å skjære et nytt sår. I hjertet denne gangen. Jeg synes det er mye verre enn de fysiske sårene...

#psykiskhelse #selvskading #empati #følelser #psykisksyk #depresjon #selvforakt #alkohol #alkoholisme #avhengighet #kutting #hjelp #psykiskhelsehjelp

4 kommentarer

06.08.2017 kl.13:25

:'( :'( :'(

En stor klemmmmmmmm rett fra hjertet mitt. Bra det bare var et kort blaff denne gangen. Vær stolt av at du kom fort ut av det. Og ikke minst vær stolt av deg selv. Du er reflektert og åpen og hjelper andre med det du skriver. Du er flink til å skrive. Reflektert, morsom og selvironisk.

Ei_(for tiden anonym)heks

Sarah Nazeem

06.08.2017 kl.15:20

Anonym: Det er vanskelig å si: Tusen takk, heks.... Men jeg mener i hvert fall TUSEN TAKK for hyggelige kommentarer og støtte <3

James Madison

06.08.2017 kl.19:47

Stor klem. <3

Det virker som at du generelt blir flinkere til å hanske disse sterke følelsene, og at tilbakefall skjer mer sjeldent for tiden? Utrolig trist å høre at du hater deg selv, jeg skjønner at slike følelser ikke er som en bryter man kan slå av og på som man vil selv. Jeg håper du etter hvert finner rom til å elske deg selv.

Sarah Nazeem

07.08.2017 kl.10:01

James Madison: Tusen takk for oppmuntringer! Det går bedre enn det gjorde for noen måneder siden, så det gjelder å bygge videre på det man har oppnådd og ikke skli tilbake i dårlige vaner... Klem tilbake <3

Skriv en ny kommentar

Sarah Nazeem

Sarah Nazeem

30, Oslo

Sykepleier og sosiologistudent. Elsker å trene, lære nye ting og være sammen med venner. Hater urettferdighet i et hvert format, men mener dette ikke er nok - man må gjøre noe. "Urettferdighet eksisterer fordi vi tillater det!" Blogger primært om fysisk og psykisk helse - basert på egne erfaringer både som helsepersonell, som pårørende og som pasient.

Kategorier

Arkiv

hits