Hva er psykomotorisk fysioterapi?

Psykomotorisk fysioterapi er en type fysikalsk behandling som vektlegger sammenhengen mellom kropp og psyke. Metoden ble utarbeidet fra slutten av 1940-tallet av en norsk psykiater, Trygve Braatøy, sammen med fysioterapeut Aadel Bülow-Hansen.

Tanker, opplevelser og erfaringer påvirker kroppen, og kan gi utslag i måten vi puster på, i muskelspenninger og i kroppsholdning. Dette kan igjen gi opphav til for eksempel smerteproblematikk, nedsatt appetitt og tretthet. Psykomotorisk fysioterapi tar sikte på å hjelpe pasienten via kroppen. Behandlingen er en form for selvhjelp og innebærer blant annet bevisstgjøring og endring av ugunstige spennings- og pustemøntre. Pasientens egne ressurser står sentralt.

Behandlingen kan skje i grupper eller individuelt, tilpasset den enkeltes situasjon og behov. I tillegg til samtale, kan den inkludere massasje, berøring, bevegelse og øvelser. Eksempelvis kan terapeuten bruke berøring for å hjelpe pasienten til å få kontakt med pust og muskelspenninger, slik at han/hun får tilbake et mer naturlig pust- og avspenningsmønster. I tillegg til å hjelpe pasienten med å analysere hva som skjer i egen kropp, vil behandlingen også innebære en bearbeiding av vanskelige følelser.

Psykomotorisk fysioterapi kan være aktuelt ved angst, depresjon, schizofreni, utmattelse, ME, fibromyalgi, svimmelhet, spiseforstyrrelser, generell anspenthet, kort/anstrengt pust, ptsd/senfølger etter traumer og langvarig smerteproblematikk.

Man bør være oppmerksom på at berøring og utforskning av nye bevegelser kan gjenopplive gamle minner og følelser. Hvis man bærer på sterke traumer eller er i en psykisk ustabil fase, kan det være lurt å konsultere lege (eller ev. psykolog/psykiater) før man starter opp med behandling. Eventuelt kan man ta en pause eller trekke seg ut hvis det blir for vanskelig.

Du kan selv ta kontakt med en psykomotorisk henvisning, men hvis du skal få trygderefusjon, trenger du henvisning til en fysioterapeut som har driftstilskudd. Henvisningen kan gis av lege, manuellterapeut, kiropraktor, DPS, BUP og privatpraktiserende psykiater som selv har driftsavtale. Det er ofte lang ventetid for å få time, noen steder også over ett år.

#psykiskhelse #psykomotorisk #psykomotoriskfysioterapi #fysioterapi #fysioterapeut #psyke #soma #motorikk #bevegelse #spenning #anspent #kroppsbevissthet #kroppskontakt #spenningsmønstre #pasient #psykiatri #fysio #angst #depresjon #schizofreni #ptsd #traume #bearbeiding #hjelp #spiseforstyrrelser #anspenthet #respirasjon #pust #smerter #ME #fibromyalgi #svimmelhet #utmattelse #behandling #massasje #berøring #bevegelse

4 kommentarer

James Madison

08.10.2017 kl.01:54

Går til psykomotorisk fysioterapeut selv, for mine kroniske brystsmerter. Kom litt ut av det blå dette, hvorfor skriver du om det? Startet å gå til en slik terapeut selv?

Jeg har selv stor tro på å se kropp og sinn i sin helhet. Vesten, med Kant, Hume og Descartes i spissen, har delt opp kropp og sinn i hver sin sfære. De tar feil. Men de har i stor grad påvirket moderne vitenskap, deriblant legevitenskapen.

At vi har en tradisjon i Norge som ser på helheten av kropp og sinn er helt utrolig. Hvem skulle trodd at noen her oppe i kalde nord skulle komme på noe slikt? :D Men det har vi altså, og jeg har stor tro på denne formen for terapi. Dessverre er det, som du sier, lang ventetid. Og ikke alle terapeuter er like flinke. Man risikerer å vente i over et år på å møte en elendig terapeut...

Sarah Nazeem

08.10.2017 kl.08:21

James Madison: Har ikke startet ennå, men har fått time! (Tenkte å skrive et innlegg om det... jeg får gjøre det!) ;p Håper hun er flink!
Jeg skriver jo om psykologi/psykiatri i ny og ne, og psykomotorisk fysioterepi hører jo egentlig til. Som du nevner - vi må gjøre en innsats for å motvirke Descartes & co.
Da jeg gikk på sykepleien, lærte vi (og det ble banka inn i hue på oss) at vi måtte se mennesket som helhet. Så det er blirr økt fokus på det. Men arven fra de gamle gutta sitter fortsatt i veggene på (antakelig) de fleste institusjoner. Og nok særlig hos legene....:p

James Madison

08.10.2017 kl.21:08

Ja, man skulle jo tro ting blir bedre med tiden. Hvis man kunne gjort nor så enkelt som å forholde seg til de terapiteknikker som har vist seg i studier å faktisk fungere, ville jeg bare vært fornøyd der :P

Også håper jeg den nye terapeuten din er god. :-)

Sarah Nazeem

08.10.2017 kl.21:12

James Madison: takk :)) Håper jeg også!

Skriv en ny kommentar

Sarah Nazeem

Sarah Nazeem

30, Oslo

Sykepleier og sosiologistudent. Elsker å trene, lære nye ting og være sammen med venner. Hater urettferdighet i et hvert format, men mener dette ikke er nok - man må gjøre noe. "Urettferdighet eksisterer fordi vi tillater det!" Blogger primært om fysisk og psykisk helse - basert på egne erfaringer både som helsepersonell, som pårørende og som pasient.

Kategorier

Arkiv

hits