Følelser kommer av hva ting betyr


 

En hendelse som for noen virket nærmest bagatellmessig, fremkalte en sterk reaksjon hos en annen.

Skuffelse.

Sorg.

Nederlag.

Knust håp.

Mislykket.

Verden kan rase sammen uten at andre ser ut til å forstå. Men det vi føler, handler aldri om hva som skjer. Det handler om hva det som skjer betyr for oss.

La meg illustrere. Jeg jobbet en gang på en ortopedisk avdeling, som sykepleier. De begynte å gi rapport på mitt rom. Den eldre mannen i den ene senga hadde vært så uheldig å amputere begge bena. Det var grusomt, men jeg var vant til å jobbe med denne typen pasienter, så jeg noterte flittig det jeg følte jeg trengte for å gi ham en god pleie den dagen. Da de kom til mannen i neste seng, skvatt jeg til i forferdelse. Det var en tidligere lærer av meg, og jeg syntes det var helt grusomt å høre at han hadde amputert en del av forfoten. Jeg hadde riktignok ikke sett ham på mange år, men jeg hadde en viss kjennskap til ham. Selv om mannen i nabosenga hadde en mye verre skjebne, hadde jeg ingen relasjon til ham, og det gikk derfor ikke like mye inn på meg.

Et annet, litt mildere eksempel er da jeg mistet en bunke med gamle brev. Det var et par brev fra Ina, som jeg hadde brevvekslet med et par måneder før vi mistet kontakten. Hun betød lite for meg, så jeg brydde meg knapt om at brevene hennes forsvant. Derimot ble jeg veldig lei meg fordi jeg mistet noen av de hyggelige kortene fra bestemoren min. Hun er død for over 10 år siden, og kortene var gode minner om hennes ekte kjærlighet og varme. Jeg savner henne, og selv om kortene bare var papir med litt blekk på, betydde de noe for meg, og tapet fremkalte sorg.

Vi forstår ikke nødvendigvis hvorfor andre reagerer som de gjør, og de forstår ikke nødvendigvis hvorfor vi reagerer som vi gjør. Men vi trenger å være romslige med hverandre – både med hverandres reaksjoner og med hverandres manglende forståelse. Når andre ikke forstår vår reaksjon, kan det lett føre til destruktive tanker rettet mot oss selv som dum og rar og teit og dum. Men at vi reagerer som vi gjør – selv om ingen andre forstår det – trenger ikke skape denne negative tankeflommen. Følelser kommer av hva ting betyr, og vi reagerer som vi gjør fordi ting betyr det de gjør for oss. Det er greit. Og andre skjønner ikke fordi de kanskje ikke vet hva ting betyr for oss. Og det er også greit.

I tillegg kan depressjon, angst og andre forhold virke inn på måten vi reagerer på. Igjen handler det om skjulte strukturer som andre ikke nødvendigvis kjenner til. Men det trenger ikke vippe oss av pinnen for det. Vi må være overbærende med oss selv og våre reaksjoner, og vi må være overbærende med andre og deres reaksjoner. Kanskje vil de forstå når vi forklarer. Kanskje ikke. Kanskje kan vi hjelpe dem til å se ting på en annen måte. Kanskje kan de hjelpe oss med å se ting på en annen måte.

Jeg har vært der mange ganger, og det hjelper å tenke på at følelser kommer av hva ting betyr. Følelser har en grunn, og den grunnen er personlig – helt til vi velger eller får anledning til å dele 😉

#psykiskhelse #følelser #depresjon #angst #sorg #sinne #empati #sympati #forståmeg

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg