Hva er foreldrefiendtlighetssyndrom? (Parental Alienation Syndrom)

Noen barn kan vise sterkt fiendskap mot, frykt for eller nedvurdering av en forelder som følge av manipulasjon fra den andre forelderen. Denne formen for manipulasjon rammer altså både barnet og den aktuelle forelderen (målforelderen), og fenomenet er ikke uvanlig i skilsmissesaker. Begrepet foreldrefiendtlighetssyndrom (“parental alienation syndrom”) ble til på 80-tallet basert en teori av Richard Alan Gardner om hvordan moren forsøkte å skade barnets relasjon til faren. Ifølge Gardner var dette årsak til mange falske anklager om seksuelt misbruk.

Fremmedgjøring kan skje som en naturlig respons, f.eks. hvis en forelder er voldelig eller rusmisbruker. Det er da ikke unormalt at barnet ikke ønsker å møte denne forelderen; det er derimot veldig forståelig. Fremmedgjøring er derimot patologisk hvis den skyldes patologiske forhold i familierelasjonen.

Ved patologisk fremmedgjøring vil barnet mangler tilknytning til målforelderen, og kan i stedet være arrogant, ufølsomt, fiendskaplig innstilt, kritisk og se ned på den aktuelle forelderen. Barnet kan også ha fått den oppfatningen at den ene forelderen bare er god mens den andre bare er ond.

Barn er normalt ambivalente overfor sine foreldre. Ved patologisk fremmedgjøring avviser barnet målforelderen og tar parti for den andre forelderen uten at det egentlig er noe i relasjonene til målforelderen som skulle tilsi det. Barnet kan en gang hatt en naturlig kjærlighet til målforelderen, men denne kjærligheten er blitt ødelagt under påvirkning fra den andre forelderen.

Prosessen der barnet manipuleres kan være både bevisst og ubevisst fra den voksnes side. Det kan handle om bevisst manipulering for å få foreldreretten, få barnets sympati eller krenke den andre, eller det kan være ubevisste forsvarsmekanismer som benektelse eller projektiv identifisering. I noen tilfeller kan den manipulerende foreldren være psykisk syk, f.eks. narsissistisk eller paranoid personlighetsforstyrrelse.

Også andre kan manipulere eller bidra til å fremmedgjøring, slik som besteforeldre, slektninger, steforeldre, venner av familien, terapeuter, osv. Ofte vil den manipulerende forelderen få støtte, eller hjelp fra andre som også tror barnet må beskyttes fra målforelderen.

Graden av fremmedgjøring varierer. Ved milde tilfeller vil ikke barnets relasjon til målforelderen være truet. Det kan være så enkelt som at den ene forelderen fra tid til annen kaller den andre for noe nedverdigende. Slike utsagn kan barnet ofte avfeie som kun et frustrasjonsutbrudd. Ved mer moderat fremmedgjøring er relasjonen til målforelderen fortsatt intakt, men samvær er vanskelig. I alvorlige tilfeller er barnets hat så sterkt at det kan nekte samvær og komme med falske beskyldninger (f.eks. om overgrep).

Slik manipulasjon kan på mange måter være skadelig for barnet. Det kan utvikle en paranoid frykt for målforelderen, få sosiale/emosjonelle problemer og ulike psykiske vansker senere i livet.

Denne videoen gir en kort innføring i Parent Alienation Syndrom:

 

#psykiskhelse #parentalienationsyndrom #fremmedgjøring #foreldrefremmendgjøringssyndrom #foreldre #foreldrefremmedgjøring #manipulasjon #manipulering #barn #omsorgssvikt #omsorg #parental #alienation #syndrom #skilsmisser #våpen #sverting #samlivsbrudd #

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg