Hve innebærer foreldrefiendtliggjøring i praksis? (Parental Alienation)

I et dårlig fungerende ekteskap kan mor eller far manipulere barnet til å bli fiendtlig innstilt til motparten. Dette kalles foreldrefiendtliggjøring (Parental Alienation). Barnet blir da fremmedgjort (alienated) overfor den såkalte målforelderen, dvs. den forelderen som rammes av den andres manipulasjon av barnet. Du kan lese mer om fenomenet her. Det er viktig å huske at denne prosessen kan være både bevisst og ubevisst.

Dette innlegget ser nærmere på 8 komponenter som foreldrefiendtliggjøring kan sies å involvere. Både mor og far kan inneha begge roller, men ettersom det er mest vanlig at mor manipulerer barnet til fiendskap mot far, vil det i det følgende vises til mor som den fremmedgjørende forelderen (dvs. den forelderen som manipulerer) og far som målforelderen:

1. Sammen med mor bidrar barnet aktivt i en kampansje for å rakke ned på far
Sunne foreldre setter barnets behov først, selv i vanskelige situasjoner som skilsmisse og separasjon. Ved foreldrefiendtliggjøring vil mor over tid bygge opp hat og negative oppfatninger hos barnet overfor far. Barnet tar derfor mor sin side og blir med på å motarbeide far, f.eks. ved å nekte samvær med ham.

2. Grunnene til å avvise far er ofte vage, ubarmhjertige og absurde
Barnet har problemer med å begrunne sin fiendtlighet overfor far. På spørsmål vil det kanskje vise til bagatellmessige forhold, slik som at “Far tok meg med på en tur jeg ikke hadde lyst til å dra på”, eller “Han sa jeg måtte bære ut søpla.” Fiendligheten er altså ikke proporsjonell med begrunnelsene.

3. Barnets (og mors) fiendskap mot far mangler den ambivalens man normalt finner i menneskelige relasjoner
Ofte vil ikke barnet anerkjenne noen positive sider ved far. Samtidig kan det ikke se noen negative sider ved mor. Med unntak av situasjoner der det forekommer fysisk/psykisk mishandling, er det unormalt at et barn ikke kan fordra noen sider ved en av sine foreldre. Barnet har altså en sort/hvitt-oppfatning av sine foreldre, der det kun har gode minner fra mor (den gode forelderen) og dårlige minner fra far (den onde forelderen).

4. Det fremstår som barnets egen beslutning å avvise målforelderen
Dette kan, etter en skilsmisse, komme til uttrykk ved at mor sier hun gjerne vil at barnet også skal besøke far, men at barne selv ikke ønsker det – og at det derfor ikke er riktig å presse barnet til noe det ikke vil. Den egentlige årsaken til at barnet ikke vil besøke far, kan imidlertid være at det ikke vil gå imot mors vilje.

5. Barnet støtter mor automatisk, nærmest som en refleks
Barnet er følgelig ofte ikke i stand til å besvare spørsmål om hvorfor de ikke vil besøke far eller hvorfor de hater ham. Barnet skjønner altså ikke selv hva som foregår, men det støtter seg til mor, som barnet tror er den som beskytter det.

6. Barnet er likegyldig overfor fars følelser
Mor er perfekt og kan ikke gjøre noe galt. Far, derimot, kan ikke gjøre noe rett. Alt han finner på av gode ting (f.eks. gaver eller støtte), blir oversett. Barnet føler ikke takknemlighet og bryr seg ikke om at far blir såret. Etter skilsmisse kan barnet f.eks. hevde at far ikke fortjener å treffe det – uten at det klarer å oppgi noen grunn til dette.

7. Tilstedeværelse av lånte scenarier
Barnets respons reflekterer ofte ord og handlinger det har “lært” fra mor. Barn er flinke til å imitere voksne og adoptere deres syn som sine egne. Barnet kan derfor begrunne sine holdninger og handlinger overfor far med fraser det egentlig ikke forstår hva betyr.

8. Barnets forakt utvikler seg til å inkludere fars familie og venner
Barnet blir fremmedgjort overfor besteforeldre, tanter, onkler og andre slektninger, noe som kan føre til at også kontakten med dem blir brutt.

Avhengig av hvor mange komponenter som er involvert, kan foreldrefiendtligheten deles inn i ulike grader:
MILD – ved 1-3 komponenter
MODERAT – ved 3-5 komponenter
ALVORLIG – ved 6-8 komponenter

Kilde: Parental Alienation Documentary.

#psykiskhelse #foreldrefindtliggjøring #fremmedgjøring #oppvekst #omsorgssvikt #psykisk #manipulasjon #mor #far #omsorg #skilsmisse #separasjon #fiendtliggjøring #barn #foreldre #manipulere

2 kommentarer
  1. Tusen takk for at du tar opp et veldig viktig tema – som å lese en beskrivelse av mine notater. (Tror nok noen psykologer med fordel kunne satt seg bedre inn i dette…).Har du forslag på hvor man kan få råd av noen som har erfaring på området?

   1. Jeg er helt enig med deg – her er det mye ‘manipulasjon’ og urett. Noe bevisst, noe ubevisst…

    I denne avisartikkelen fra apr.2018, nevnes en bok – “Samlivssabotasje” – som kanskje kan være interessant å titte på. https://www.adressa.no/meninger/2018/04/09/N%C3%A5r-mor-demoniserer-far-16442539.ece
    Ellers nevnes her en advokat som heter Øivind Østberg, som skal ha jobbet en del med barnefordelingssaker. Mitt tips er å google relevante ord, og se på hvem som uttaler seg i media – og hva de sier. Og så ev. kontakte noen av disse, f.eks. ta en telefon og høre litt om hva de ev. kan tilby av hjelp. (En sånn ‘uanmeldt telefonsamtale’ vil jeg tro kan komme unna ev. utgifter også.)

    Ta også en titt her: https://www.dagbladet.no/kultur/uklart-om-barnefordelingsdom/69541593#_ga=2.78084055.275495685.1549012630-1022826784.1532689041
    Det er et innlegg av en som leder noe som kalles Forum for menn og omsorg. Jeg har ikke hørt om det før, men de har kontaktadresse som oppgis her: http://www.krisesenter.org/

    Kontaktperson:
    Ole Texmo (uavhengig) – mobiltlf. 9869 6812 – e-post: [email protected]
    Bukkene Bruses vei 8
    1388 Borgen

    Jeg ville ringt ham og hørt litt – enten om de kan gi råd direkte, eller om de kjenner noen.

    Det finnes også noe som kalles Foreningen 2 foreldre – https://www.f2f.no/ Jeg vil tro de også kan gi noen råd.

    Lykke til!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg