3 typer foreldrefiendtliggjøring (Parental Alienation)

Foreldrefiendtliggjøring innebærer at den ene forelderen manipulerer barnet til fiendskap mot den andre (målforelderen). Du kan lese mer om dette her, samt se en oversikt over hvilke komponenter dette innebærer her. Dette innlegget handler om ulike former for foreldrefiendliggjøring. Ettersom denne typen manipulasjon er vanligere blant kvinner enn menn, vil dette innlegget eksemplifisere den manipulerende forelderen som mor og målforelderen som far.

Det er vanlig å tenke at det finnes tre typer fremmedgjørere, dvs. tre måter mor manipulerer barnet til fiendskap mot far:

1. Naive fremmedgjørere
Dette er en mild form for fremmedgjøring. Mor er her ikke aktivt imot barnets samvær med far, men kan fra tid til annen gjøre eller si noe som bidrar til å fremmedgjøre barnet fra far. Dette er for øvrig noe alle foreldre kan gjøre (spesielt etter en skilsmisse), og de fleste er villige til å forandre seg dersom de blir gjort oppmerksomme på det. I dette tilfellet vil barnet sjelden ta skade av hva det ser og hører, men akseptere at foreldrene til tider er uenige og krangler. Mor ønsker her egentlig å ivareta barnets beste. Mor anerkjenner at barnet bør tilbringe tid sammen med far, og respekterer eventuelle ordninger for delt omsorg. Mor er villig til å samarbeide med far, til å dele ansvar og informasjon om barnet, og til å la far ta del i barnets aktiviteter.

Eksempel: “Pappa har mer penger enn meg – si til ham at han kan kjøpe nye sko til deg.”

2. Aktive fremmedgjørere
Mor er her gjerne såret, frustrert  eller bitter. Hun kan derfor miste kontrollen og kjefte på far foran barnet – men vil ikke innrømme skyld når hun har roet seg igjen. Hun vil kanskje innse at hun tok feil og forsøke å rette det opp igjen. Viljen til å samarbeide med far er imidlertid dårlig. Mor ønsker likevel barnets beste og ønsker at det skal ha en sunn relasjon til far, men når følelsene blir for overveldet klarer hun ikke la være å rakke ned på far og dermed fremmedgjøre ham overfor barnet. Det typiske mønsteret er altså impulsive, ukontrollerte følelsesutbrudd med fiendtliggjøring og deretter forsøk på å bøte på skaden overfor barnet (f.eks. ved å gi trøst). Mor er her oppmerksom på barnets følelser og behov. I ung alder kan barnet bli forvirret av denne formen for fremmedgjøring, mens det som eldre kan holde fast ved sine egne oppfatnigner av foreldrene (eventuelt i det skjulte).

Eksempel: “Hvorfor har du ikke gitt meg pengene du skylder meg? … Jeg har da rett til å snakke med deg selv om barna er her? … Du er bestandig så håpløst egoistisk og tenker aldri på oss…”

3. Besatte fremmedgjørere
Dette er en alvorlig form for fremmedgjøring. Mor har her et mål: Å få barnet på sin side og ødelegge barnets relasjon til far – sammen med barnet. Denne prosessen tar tid og starter gjerne før skilsmissen er ferdig. Barnet, særlig i ung alder, klarer ikke å se hva som skjer. I dette tilfellet er mor er mor sint og bitter mot far, kanskje av god grunn, eller hun kan føle seg sviktet av ham. Opprinnelig årsak til konflikten kan f.eks. være så alvorlig som vold, seksuelt misbruk, utroskap eller økonomisk svindel. Etter som relasjonen til far fortsetter, blir mors følelser sterkere. Å se far eller snakke til ham, kan trigge intenst hat. Mor tror hun jobber for en god sak; hun vil for en hver pris beskytte barnet. Hun er besatt av å ødelegge barnets forhold til far, og hun klarer å manipulere barnet til å føle det samme om far som hun selv gjør. Barnet tar etter mor, men er ofte ikke i stand til å forklare hvorfor det hater eller ser ned på far. Mor søker ofte støtte fra familiemedlemmer eller venner som føler seg som tilsvarende “offer” for ektefelle eller systemet. Hun føler at hennes sak er rettferdig og vil ikke bli overbevist om at hun tar feil.

Kilder: Parental Alienation Documentary og Three Types of Parental Alienators.

#psykiskhelse #foreldrefindtliggjøring #fremmedgjøring #oppvekst #omsorgssvikt #psykisk #manipulasjon #mor #far #omsorg #skilsmisse #separasjon #fiendtliggjøring #barn #foreldre #manipulere

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg