Foreldre kan skade sine barn ved å manipulere dem ubevisst

Mange foreldre manipulerer eller hjernevasker sine barn for å få deres lojalitet, sympati, oppmerksomhet eller kjærlighet. Litt og en gang i blant er “vanlig”, i hvert fall hvis den voksne går inn for å bedre seg dersom han/hun blir gjort oppmerksom på atferden sin. Dersom det blir mye og gjennomgående, er det derimot et uttrykk for patologi, og det kan være veldig skadelig for barnet. Dette regnes derfor om omsorgssvikt.

Foreldre kan i noen tilfeller bruke barna for å tilfredsstille sitt eget behov for å være omsorgsfull og snill – eller å bli oppfattet som det. Dette kalles infantilisering. I alvorlige tilfeller kan det skade barnets emosjonelle og sosiale utvikling.

Foreldre kan også bruke barnet til å trøste seg, og gi barnet større ansvar og oppgaver enn alder og modningsnivå skulle tilsi. Slikt kalles rolleforvirring eller parentifisering, og kan også bidra til å gi barnet psykiske vansker og lidelser senere i livet.

En annen form for manipulering av barnet skjer når den ene forelderen bevisst eller ubevisst forsøker å få barnet på sin side, gjerne kombinert med et ønske om å ødelegge den andre forelderen (slik som i skilsmissesaker). Dette fenomenet har også fått et navn – foreldrefiendtliggjøring. Mange foreldre gjør slik uten å være klar over det. I liten porsjon vil de fleste barn komme vel gjennom det, men i mer alvorlige tilfeller kan både barnet og relasjonen til de voksne (samt andre) ta skade.

Et eksempel: Mor forteller stadig barnet om fars dårlige sider, samt maler på med overdrivelser og plasserer skylden for uoverensstemmelser utelukkende på far. Barnet begynner å hate far og trekker seg unna, uten at det egentlig er helt klar over hvorfor det har så mye imot far. Far mister kontakten med barnet og blir knust.

Jeg har skrevet om foreldrefiendliggjøring i tre innlegg – det er et vanlig fenomen, men likevel noe mange ikke er klar over. 
Vil du vite mer om hva foreldrefiendtlighetssyndrom er? Les her.
Vil du vite mer konkret hva foreldrefiendtliggjøring innebærer, kan du lese her.
Vil du vite mer om de ulike typene foreldrefiendtliggjøring? Les her.
 

#psykiskhelse #parentalalienation #fremmedgjøring #foreldrefiendtliggjøring #foreldrefiendtlighet #foreldrefiendtlighetsyndrom #barn #skilsmisse #omsorgssvikt #manipulasjon #psykisk #psykiskevansker #psykiskelidelser #utvikling #oppvekst #foreldre #parental #alienation #rolleforvirring #parentifisering #infantilisering

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg