Byryoratiske løgnere!!!!

Hva er poenget med å snakke om det når man ikke gjør noe med det?

“Det er behov for å styrke det selvmordsforebyggende arbeidet. På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har Helsedirektoratet, i samarbeid med [diverse andre], utarbeidet en ny handlingsplan for å forebygge selvmord og selvskading i perioden 2014?2017.”

Fantastisk! En handlingsplan må ha vært akkurat det vi trengte! Det burde kanskje ha skjedd en reduksjon i antall selvmord og selvmordsforsøk – ikke minst når man tenker på at de som tok livet av seg i 2013 ikke kom til å gjøre det igjen i 2015. Men nei, tallet holder seg fortsatt høyt.

Blant unge voksne (15-49 år) i Norden er selvmord vanligste dødsårsak – vanligere enn trafikkulykker, overdoser og kreft. Helsedirektoratet skal derfor ha kredit for å peke på behovet for å “styrke det selvmordsforebyggende arbeidet” her i landet. Men hva skjer egentlig i praksis?

Når et menneske forsøker å ta livet av seg, blir hen kanskje bare henvist til utredning ved en poliklinikk om 6-8 uker. Det er lang tid når man har kommet til det punkt at man ikke orker ett minutt lenger. Den påfølgende tiden med utfylling av skjemaer oppleves muligens heller ikke så nyttig. For pasienten. Men kanskje det kan være interessant i forskningsøyemed – slik at man kan si mer om hva slags type mennesker som forsøker å ta livet av seg. Så kan man kanskje hjelpe noen andre en gang i fremtiden som passer med de samme kriteriene… Kanskje…

Er det dette Helsedirektoratet mente med “styrket selvmordsforebyggende arbeid”?

Kanskje ikke helt. Selv sier de: “Det overordnede målet med handlingsplanen er å redusere omfanget av selvmord og selvskading i befolkningen.”

Jeg kunne nok ikke sagt det bedre selv. Det høres bra ut. Tenk så bra verden hadde blitt dersom også de ansatte i psykiatrien hadde sluttet seg til det? Og om de også hadde innsett at det viktigste for en suicidal pasient er ikke å få en diagnose og fylle ut et bestemt antall skjemaer, men å bli sett og ivaretatt som menneske? Gjenvinne litt håp og mening?  – – – Kanskje statestikken da virkelig hadde gått ned? Og kanskje noen som nå er døde, i stedet ville vært i live?

Helsedirektoratet oppgir følgende resultatmål: “God psykisk helse og mestring i befolkningen, redusert forekomst av selvmord og selvskading i risikogrupper, god oppfølging og ivaretakelse av etterlatte, pårørende og andre berørte, et kunnskapsbasert tjenesteapparat og kunnskapsbaserte strategier og tiltak.”

Jeg bøyer meg i støvet! Det høres så bra ut! Tenk om dette ikke bare var ord, men også virkeligheten! Tenk så bra verden ville vært! Ikke minst hvis ordene “god oppfølging og ivaretakelse” også ble brukt om dem som befinner seg i risikogruppene!

Handlingsplanen omfattet perioden 2014-2017. Vi burde kanskje se resulateter snart?

Likevel er det nok flere i risikogruppene som også dette året har lurt på hvor “god oppfølging og ivaretakelse” er blitt av i den psykiske delen av helsevesenet. Jeg snakker om de selvskaderne som ble sydd uten bedøvelse på legevakta eller ble tiltalt på nedverdigende måter; om de suicidale som fikk beskjed av vakthavende lege om at de like godt bare kunne hoppe neste gang; om de mislykkede selvmordsforsøk som ble sendt ut alene straks overvåkingen på medisinsk avdeling var over.

Noen ganger får jeg lyst til å snyte meg i slipset på alle disse byrokratene!

Det hjelper nemlig ikke å lage fine handlingsplaner hvis dere ikke klarer å påvirke holdningen og kunnskapsnivået (både faglig og sosialt) hos dem som står nærmest pasientene!

Hører dere det, dere byrokrater?

Eller vil dere først lytte når statistikken taler? Igjen…

#psykiskhelse #selvmord #selvmordsforsøk #selvmordstanker #suicid #suicidal #frustrert #selvskading #villetegenskade #død #statistikk #helsedirektoratet #helse #psykisk #psykolog #psykiatri #psykiater #pasient #DPS #pasientrettigheter #byrokrati #løgn

4 kommentarer
  1. Godt du tar opp et så viktig tema. Ja dem som har vært i møte med psykiatrien vet ar det som blir sagt og det som blir gjort ofte ikke samsvarer. Det er ofte de sterkeste som klarer å komme seg helberga gjennom det, de svakeste blir taperne igjen.

  2. Nå har jeg dessverre nesten blitt en del av denne statistikken, men jeg er her enda. Jeg opplevde at de så på meg som mindre verd, det foregår en form for umenneskeliggjøring av pasientene. Det blir bare en jobb for mange av de ansvarlige. Pasienten trenger å bli sett for den den er, og å bli lyttet til slik at selvverdet kommer tilbake, alle som er født har lik verdi.

  3. G: Det er trist å høre at du har måttet oppleve noe slik – og jeg vet godt hva du snakker om. Det er helt forferdelig. Jeg er likevel glad for at du fortsatt er her ennå! Sender deg alle gode tanker og de beste ønsker!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg