Innlegg NRK Ytring: Pasientene ingen vil hjelpe

Jeg er veldig takknemlig for at NRK Ytring ville trykke innlegget mitt om hvordan pasienter som selvskader, ofte blir møtt i psykiatrien. Jeg håper det kan bidra til å gi økt fokus på denne problemstillingen som angår veldig mange mennesker i dette landet. Vi har ikke flere å miste!

———————————————————————————————

Pasientene ingen vil hjelpe

Som helsepersonell har jeg plastret mange sår. Men som pasient opplever jeg at personalet flykter når de hører om mine

Selvskading kan virke skremmende ? så skremmende at selv helsepersonell ikke tør hjelpe. Hva er det som gjør disse sårene så mye skumlere enn for eksempel et amputert ben eller en åpen buk?

Det fins mennesker som skader seg selv med vilje. Årsakene varierer, men ofte handler det om psykisk smerte som blir så sterk at man må ty til annen smerte for å klare seg.

Trenger hjelp

En psykolog kalte det «umodent». Og selvskading er vanligst blant ungdom som mangler språk til å beskrive vonde følelser, samt evne til å håndtere dem.

Men også voksne selvskader. I USA selvskader rundt fire prosent av den voksne befolkningen, noe som tilsvarer flere millioner mennesker.

Selv om selvskading har en funksjon for individet, gjør det lite nytte som problemløser. Men det hjelper heller ikke å informere vedkommende om at det er «umodent», dersom man ikke også informerer om hva man skal gjøre i stedet.

Selvskading fremkaller endorfiner. Man kan bli avhengig ? slik som av røyking. Den som selvskader trenger derfor ikke bare lære nye, gode mestringsstrategier; hen må også avvennes. Siden selvskadingen som regel henger sammen med psykisk smerte, kan det også være behov for hjelp til bearbeiding av traumer og lignende.

Jeg sliter ennå med selvskading, og jeg har ennå ikke funnet noen som vil hjelpe.

Det er med andre ord ikke nok å si til en person som selvskader, at det er «umodent» og at hen må ta seg sammen.

Selvskading er en risikofaktor for selvmordsforsøk, og mange som selvskader sliter også med selvmordstanker. Mange av risikofaktorene for selvskading disponerer også for selvmordsforsøk.

Sånn sett skulle man tro dette var en pasientgruppe det var viktig og riktig å hjelpe. Mange har hatt det vondt lenge, og trenger hjelp for å mestre livet, kanskje for å overleve.

Status og prioritering

På førstehjelpskurs ble vi drillet i å vurdere alvorlighetsgraden før vi avgjorde hvem vi hjalp først. Det var den med størst problemer. Som sykepleier på somatisk sengepost var jeg med på liknende prioriteringer: De friskest pasientene ble utskrevet først. De dårligste fikk bli.

Slik fungerer det ikke alltid i psykiatrien. Alvorlig psykose eller fare for seg selv og andre kvalifiserer oftest til innleggelse. Men det gjelder ikke nødvendigvis pasienter som selvskader, selv om disse også er suicidale.

Helsepersonell bør tåle å se sår og arr, også i psykiatrien.

Det er noe paradoksalt med systemet når en dypt deprimert pasient blir lagt inn til døgnbehandling, mens en dypt deprimert pasient som selvskader, ikke blir det. For hvem av de to skulle man tro hadde størst behov for døgntilsyn og hjelp?

Når begrunnelsen for å avvise selvskadingspasienten er hensynet til personalet, slik jeg opplevde å bli fortalt, lurer jeg på hvilket håp det er for denne pasientgruppen.

I somatikken klarer vi det jo. Jeg har jobbet med pasienter som har fått begge bena skåret av på grunn av kjøttetende bakterier; jeg har hjulpet og trøstet pasienter med åpen buk; jeg har stelt pasienter med hudløs kropp. Hadde hensynet til personalets velbehag veid tyngst, er det vanskelig å se hvor vi skulle gjort av disse pasientene.

Ignorerer selvskaderne

Helsepersonell bør tåle å se sår og arr, også i psykiatrien.

Om såret skyldes nabokatta, er det ingen som bryr seg om det. Om det skyldes overfall eller operasjon, får man straks sympati. Men om noen har påført seg sår selv, blir det noe annet, noe skummelt, noe man ikke vil forholde seg til.

Men om noen burde vært egnet til å forholde seg til denne typen sår, så er det psykiatrisk helsepersonell. Om noen burde vite noe om årsaken til selvskading, så er det disse. Om noen burde forstå virkningen av avvisning og harde ord, så er det disse.

Sliter du med selvskading og er suicidal, er det ingen som vil ha deg.

Likevel blir pasienter som selvskader ofte møtt med nettopp avvisning og harde ord fra psykiatrisk helsepersonell. Men dette hjelper like lite som å påpeke at det er «umodent».

Jeg har selv jobbet i psykiatrien og fikk beskjed om å overse pasienters selvskading. De siste årene har jeg selv fått kjenne hvordan det er å være pasient ? en voksen pasient med dyp depresjon og selvskading.

Ingen vil ha deg

Som sykepleier trodde jeg at jeg var en del av et helsevesen som tok godt vare på mennesker, enten de hadde fysiske eller psykiske behov. Det tror jeg ikke lenger. Behandlingen av selvskading skremte meg. Jeg ville vite mer. Så jeg undersøkte ? og fant ut at dette ikke bare var min erfaring.

Sliter du med selvskading og er suicidal, er det ingen som vil ha deg. Du er et problem for personalet. Men det er ikke det verste.

Det verste er at så mange der ute som tror man får hjelp. Når man likevel ikke får det, får man skylda for det også. Jeg sliter ennå med selvskading, og jeg har ennå ikke funnet noen som vil hjelpe. Men jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt ordene: «Jeg skjønner ikke hvorfor du ikke vil ha hjelp?»

Det er derfor jeg skriver dette innlegget. I håp om at noen vil skjønne.

Som helsepersonell har jeg plastret mange sår. Men som pasient opplevde jeg at personalet bare flyktet da de hørte om mine.


Selve innlegget ligger her.

Sliter du med vonde tanker, er det lurt å ta kontakt med noen – det kan være venner, familie og andre du stoler på, fastlegen eller andre hjelpetjenester (du finner en oversikt her). På mange av disse tjenestene kan du også være anonym hvis du ønsker det. Det viktigste er at du ikke blir sittende alene med det, men heller snakker med noen om det som er vanskelig.

#psykiskhelse #selvskading #psykiatri #selvmordstanker #suicidal #selvmordsforsøk #selvmord #helsehjelp #pasient #psykiater #psykolog #sår #arr #innleggelse #medmenneske #bryseg #vågåbrydeg

10 kommentarer
  1. Flott og viktig innlegg! Bra at dere som har egenerfaring kommer til orde, og at folk som deg som har sett begge sider også deler erfaringer! Håper du får det bedre ❤

  2. Jeg har desverre vært borti høyskole utdannet fagfolk som har uttalt seg om at selvskading er en måte å få oppmerksomhet på. Etter å ha jobbet i barnevernsinstitusjon og fått høre ” hen er bare ute etter oppmerksomhet, overse det. Plystre såret og ikke gi noe oppmerksomher rundt det” så kan jeg love det gikk ei kule varmt i meg. Jeg er selv selvskader og det var langt ifra en sannhet at det er for oppmerksomhet disse ungdommene kuttet seg. Jeg kan huske en gang jeg fikk “kjeft” for at jeg hadde sagt til en ungdom at i stede for å bruke ei skitten sløv saks, så ta heller noe som er tynnere og renere (øyebrynskutter). Er man selvskader så vil man skade seg uansett hva man har for hånden.

  3. Anonym: Det med “oppmerksomhet” er en helt forferdelig ting å si. Det kan ta knekken på enhver liten spire av mot til å be om hjelp… 🙁
   Og det er jo sant – man bør tenke gjennom hva man bruker. Jeg har fått infeksjon et par ganger, det er jo ikke gøy det heller :s
   <3 til deg!

  4. Jeg kjenner jeg blir så sint på deres vegne at det ryker av meg!
   Jeg tåler ikke blod og sprøyter. (Paradoksalt nok er jeg tøff mht smerter.) Jeg kan besvime bare noen snakker detaljert om blod o.l så jeg kan ikke forstå hvordan dere har det, men jeg kan ta på alvor og ikke minst føle med. Og pga min reaksjon på blod, skjønner jeg helt av meg selv at jeg ikke er særlig egnet til å være sykepleier. Selv om jeg nok hadde vært god på omsorgsbiten. Helsepersonell innen psykisk helsevern som ikke tåler følgeskadene av en diagnose har ikke noe i den jobben å gjøre!
   Det med smerten er forresten helt logisk. Ikke veldig klokt, men logisk. Man fortrenger en smerte med en annen. For meg som har slitt med mye fysiske smerter har jeg ofte opplevd at den strekeste smerten overdøver de andre. Ikke alltid, men som regel!
   Du er en fantastisk jente, Sarah som belyser et tema få vil snakke om. Du gjør det reflektert og klokt og med et stort hjerte. Klemmmmmmmmmm <3

  5. eiheks: Ja, det er ‘smerte’ mot smerter… :'(
   (og så tror mange i psykiatrien at det igjen kan “behandles” med enda mere smerter…. Da blir jo livet bare smerter…)
   Klem tilbake <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg