Hva er emosjonell dysregulering?

Noen mennesker føler emosjoner sterkere enn andre. De kan komme raskere og være mer intense, og det kan ta lenger tid før de går over. For dem som har det slik, kan det være vanskelig å komme over noe negativt som har skjedd og gå videre.

Emosjonell regulering handler om vår evne til å velge og kontrollere hvordan vi respondere på og modulerer intensiteten på emosjonene våre. Du kan lese mer om dette her.

La oss si at vi tar en tur med bussen. Der blir vi vitne til hvordan en ung mann skyver en eldre dame til side og dumper ned på det siste ledige setet foran henne. Der blir han sittende og stirre tomt ned på mobiltelefonen sin. La oss si at denne situasjonen gjør oss oppbrakt. Vi føler sinne. Hvordan reagerer vi?

Emosjonell regulering gir oss muligheten til å velge mellom ulike handlingsalternativer. Kanskje velger vi å riste litt forsiktig på hodet før vi reiser oss og gir plassen til den gamle damen. Eller kanskje velger vi å påpeke høflig til den unge mannen av den slags oppførsel ikke hører hjemme på bussen. Vi har i disse tilfellene kontroll over våre emosjoner; det er ikke de som har kontrollen over oss.

Ved emosjonell dysregulering, derimot, er emosjonene ikke under kontroll. I det gitte eksempelet kunne det for eksempel føre til at vi overøste den unge mannen med en skyllebøtte av hissige ord, eller kanskje enda verre, at vi gikk bort og dro ham ut av setet slik at den gamle damen skulle få plassen. Vi har ikke de samme handlingsalternativene – de samme mulighetene til å velge en respons – når emosjonene er for sterke til at vi får kontroll over dem.

Ulike former for utbrudd er vanlig ved emosjonell dysregulering. Følelsen av lykke kan bli intens, og det kan også følelsen av frykt, sinne og frustrasjon. Dette kan føre til at man sier ting man ellers ville unngått å si, for eksempel til venner, familiemedlemmer eller til sjefen. Konsekvensen av utbruddet kan være like vond i etterkant som vissheten om at det skjedde.

De som har det slik vil derfor ofte søke å få kontroll over de intense, negative følelsene ved hjelp av reguleringsstrategier som gjerne er usunne. Eksempler kan være selvskading, alkohol, rus eller fortrenging av følelsene.

Emosjonell dysregulering handler altså ikke om å være ‘sint’, men om at emosjonen ‘sinne’ kommer ut av kontroll slik at man ikke klarer å tenke klart i forhold til hvordan man bør reagere på en adekvat måte. Reaksjonen blir derfor impulsiv, og konsekvensene bidrar til å opprettholde det skadelige mønsteret man befinner seg i:

La oss si du blir kritisert på jobben. Denne situasjonen påvirker tankene dine, og du ender med å tenke at du ikke er god nok. Dette fremkaller emosjoner, som verdiløshet og engstelse, som videre påvirker din respons: Kanskje ender du opp med å isolere deg fra de andre. Dette vil, sammen med emosjonene, påvirke kroppens fysiologiske respons: Du føler deg sliten, nedstemt og mister matlysten. Den fysiologiske responsen vil, sammen med emosjonene og din respons, påvirke tankene dine – mest sannsynlig vil du få opplevelser som bekrefter at du ikke er god nok. Og slik fortsetter det i en ond sirkel.

Noen ganger kan det også handle om mer alvorlige hendelser, som overgrep, mobbing, karakterdrap eller andre traumatiske opplevelser. Sirkelen kan være vanskelig å bryte, men det er mulig! Du kan lese mer om dette her.

#psykiskhelse #psykiatri #emosjonell #emosjoner #emosjonellregulering #regulering #selvregulering #følelser #strategier #psyke #emosjonelldysregulering #dysregulering #selvskading #suicidal #suicidalatferd #selvmordstanker #selvskading #ukontrollert #intens #rus #alkohol #selvmordsforsøk #selvmord #mobbing #overgrep #traume #borderline #bpd #emosjoneltustabilpersonlighetsforstyrrelse #emosjoneltustabil #bevisstgjøring #selvhjelp #hjelp

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg