7 grunner til at jeg HATER alkohol og er totalavholds

1. Sympatiavhold
Dette er min viktigste grunn. Jeg er ikke alkoholiker, men det er mange som er det (og ikke alle er heller klar over det). I mange situasjoner er det drikkepress, ja, det er nesten umulig å være sosial uten å drikke. For dem som har alkoholproblemer (dvs. ikke klarer å stoppe hvis de først smaker alkohol) kan det sosiale presset enten føre til at de kommer “på kjøret” eller til at de må isolere seg. Sympatiavhold handler om at jeg velger å si NEI til alkohol i en hver setting, slik at det vil bli lettere også for andre å si nei. Det handler ikke primært om meg, men om dem – eller om oss!

2. Alkohol ødelegger liv
Både direkte og indirekte blir menneskers liv ødelagt av alkohol. Det reduserer verdigheten og lykken i mange liv mens de leves, og fører i mange tilfeller også til forkortede liv. I tillegg til psykisk ulykke, fører det til fysiske plager, som skrumplever og skader pga unødvendige ulykker.

3. Alkohol gjør fantastiske mennesker til drittsekker
Jeg vil ikke på noen måte si at dette gjelder alle, men noen flotte, fantastiske mennesker forvandles til å bli noen skikkelige drittsekker når de drikker. Grenser krysses som aldri burde vært krysset – både seksuelt, verbalt og fysisk. I familier går det særlig ut over barn og ektefeller. Fysisk og psykisk mishandling. Etterpå kommer angeren, skammen og smerten – og vissheten om sår som kanskje aldri vil heles. Alt kunne vært unngått om det ikke var for alkoholen.

4. Det gode oppveier ikke det vonde
Jeg vet at mange koser seg med alkohol og har det direkte morsomt. Likevel mener jeg bestemt at alt det gode alkoholen fører med seg aldri kan oppveie alt det vonde. Familier og individer som blir ødelagt, enten pga eget forbruk eller pga andres, direkte og indirekte. Jeg husker en ung pasient jeg møtte på sykehuset. Han hadde kjørt i fylla. Den lille helgeturen førte til en ulykke og det kostet ham det ene benet (leggamputasjon). Var det virkelig verd det?
Dette er bare ett eksempel av mange tusen årlig!

5. Jeg vil ikke støtte en slik business
Ikke under noen omstendighet ønsker jeg å støtte en slik business. Noen mennesker tjener store penger på andres ulykke. Jo, jeg ser at det er noen som koser seg og morer seg. Men jeg ser også at det er enda flere som lider, direkte eller indirekte. Få andre steder passer ordtaket om at “en manns død er en annen manns brød” bedre enn her. Jeg mener at de som produserer og selger alkohol også burde ta ansvar for de negative konsekvensene av produktene de beriker seg på.

6. Bortkasta penger
Egentlig er det ganske bortkasta penger. Igjen, jeg har ingen problemer med å se “en gang iblant må vi da få lov til å kose oss”-argumentet. Men alkohol er faktisk dyrt, og det er mer av kosen som ligger i sosialt samvær enn i selve drikken. Alkohol er i grunn unødvendig, og i mange andre tilfeller er det svært skadelig. Pengene burde derfor heller brukes på noe nyttig, slik som å dekke de grunnleggende behov hos mennesker som ikke har vært så heldige som oss å bli født i et rikt land der staten tar seg av mange av våre egne behov. Det mangler ikke på muligheter – det finnes utallige hjelpeorganisasjoner som vil utføre jobben dersom vi er villige til å “ofre” litt av vår dyre (og egentlig unødvendige) glede.

7. Det personlige
Jeg har snakket om etiske/moralske, psykososiale og helsemessige forhold så langt. Men selvsagt spiller det personlige også inn. Jeg syntes det var utrygt når folk endret personlighet da jeg var liten, enten det var alkohol i bildet eller ei. Og de assosiasjoner jeg har til alkohol er heller ikke positive. Men jeg ble ikke avholds – av prinsipp – før jeg gikk på videregående og tenkte gjennom de andre forholdene (de andre punktene). Jeg rører ikke alkohol. Men – og her er kanskje en liten TW!! – det siste året har jeg brukt det et par ganger i forsøk på å ta livet mitt. Utover det rører jeg det ikke. Men jeg har fått enda en personlig grunn til å hate det. Jeg vil helst bare holde meg langt, langt unna over alt det finnes – fordi det gir meg minner og assosiasjoner til det vonde.

Igjen, det betyr ikke at jeg ikke kan forstå dem som ser på alkohol som noe positivt, og det betyr ikke at jeg ikke vil ha noe med dem å gjøre. Det betyr bare at vi ser ulikt på disse tingene. Og dette er mine grunner til at jeg hater alkohol og fortsatt er totalavholds.

#alkohol #drikke #avholds #totalavhold #prinsippavhold #sosial #drikkepress #fyll #fyllaharskylda #ulykker #psykiskhelse #selvmordsforsøk #vinmonopolet #oppvekst #barndom #misbruk #rusmisbruk

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg