Hva er traume?

Du står overfor en situasjon du ikke kan kontrollere – en bilulykke, et overfall eller en tsunami. I øyeblikket ser du for deg at du kanskje kan dø. Kanskje blir du også alvorlig skadet, men du overlever. De neste dagene kjenner du kanskje sterke reaksjoner på det som har skjedd, du opplever både sjokk og fornekting. I ettertid vil du kanskje oppleve emosjonelt ubehag, flashbacks eller fysiske symptomer som søvnløshet, hodepine og kvalme. Dette er ikke unormalt, men en vanlig reaksjon på det du har vært igjennom.

Et traume er en emosjonell reaksjon på en hendelse som har truet eitt eller andres liv og helse eller utgjort en sterk krenkelse.Det kan være greit å omtale denne typen traumer for psykologiske traumer for å skille dem fra fysiske traumer (f.eks. et benbrudd etter et fall på isen). I begge tilfeller handler det imidlertid om at kroppen blir påført skader som kan bruke varierende tid på å leges: Noen vil komme over det relativt greit, mens andre vil få langvarige plager og kan trenge profesjonell hjelp for å komme videre.

Traumer kan være knyttet til enkelthendelser – slik som en naturkatastrofe, et overfall, en ulykke eller et terrorangrep. Traumer kan også være knyttet til gjentatte hendelser eller langvarige påkjenninger over tid. Eksempler her er å leve i en flyktningeleir, gjentatte voldsepisoder eller misbruk, mobbing og omsorgssvikt i barndommen. Som disse eksemplene viser, kan både enkelthendelser og gjentatte hendelser  være påført av andre mennesker eller de kan skyldes tilfeldigheter.

Når det handler om traumatiske hendelser som finner sted i nære relasjoner (f.eks. vold, overgrep eller omsorgssvikt), snakker vi om relasjonelle traumer. Disse kan være ekstra skadelige for barnet ettersom det er den de er avhengig av for beskyttelse og trygghet, som også står bak den truende hendelsen eller krenkelsen.

Hva som oppleves som traumatisk, vil variere fra person til person. To personer kan f.eks. oppleve den samme tsunamien, men reagere vidt forskjellig – den ene legger det raskt bak seg, mens den andre får langvarige plager. Dette henger sammen med at det er den enkeltes subjektive opplevelse av hendelsen som avgjør om han eller hun føler at den er overveldende eller ei. Det handler om individets opplevelse av mestring og følgelig omhendelsen oppleves som en trussel mot liv, helse og personlig integritet. Hjelp og støtte fra andre vil derfor også spille inn på hvordan man takler situasjonen.

Traumatiserende hendelser kan føre til posttraumatisk stresslidelse eller komplekst posttraumatisk stresslidelse. Det kommer mer om disse i egne innlegg snart.

#psykiskhelse #traume #ptsd #cptsd #posttraumatisk #traumatisk #posttraumatiskstressyndrom #stress #mestring #hjelpesløshet #avmakt #makt #psykiatri #hjelp #støtte #omsorgssvikt #overgrept #vold #terror #ulykke #overfall #tsunami #fare #trussel

 

6 kommentarer
  1. Traumatiske hendelser kan også føre til at man styrkes, og kan mentalt overleve enda sterkere opplevelser i fremtiden. Det er viktig å nevne, fordi måten vi takler et traume på har også mye å si.
   Det har også med styrke og kvantitet på de traumatiske opplevelsene å gjøre. Fysisk aktivitet er anstrengende på kroppen, men med riktig restitusjon blir kroppen herdet. Uten restitusjon blir kroppen ødelagt. Sånn er det med det mentale også, vi må tørre og kreve å gi hjernen restitusjon.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg