Mobbing på arbeidsplassen er både psykisk og fysisk skadelig

Mobbing hører ikke til barndommen og tenåringstiden. Anstendige voksne – familiefedre og -mødre, ansvarsfulle arbeidstakere, anerkjente ledere – kan være vel så ufine som barn og ungdom i måten de behandler andre på. Noen ganger kan “mobbestrategiene” være mer sofistikerte og subtile. Men det gjør det ikke mindre effektivt eller skadelig for offeret.

Mobbing på arbeidsplassen (f.eks. utfrysning, stadig kritikk, baksnakking, latterliggjøring) påvirker psyken negativt og kan føre til depresjon, angst, motløshet og isolasjon.

Slik mobbing vil i tillegg virke skadelig på kroppen. Den stressreaksjonen som frembringes av mobbing, gjør at kroppen produserer mindre kortisol. Kortisol er nødvendig for frigjøringen av energi fra kroppens lagre av fett og glukose. Mobbing vil derfor føre til at offeret ikke får dekket sitt daglige energibehov, med påfølgende konsekvenser for utføringen av hverdagens oppgaver.

Mobbing på arbeidsplassen kan altså forårsake posttraumatiske stressreaksjoner, og mange kan ha mareritt og flash-backs. Det er kanskje ikke så rart ettersom mobbingen rokker ved en del grunnleggende menneskelige behov – tilhørighet, selvtillit (og selvbilde), kontroll over eget liv og en meningsfull tilværelse. Fortvilelsen ved avmakt kan man ta med seg hele livet.

Innlegget er basert på artikkelen “Mobbing gjør oss fysisk svake” publisert på forskning.no 09.08.12.

#mobbing #mobbingpåarbeidsplassen #arbeidsplassen #kolleger #ledere #arbeidskonflikt #sosialisolasjon #karakterdrap #ptsd #posttraumatiskstresslidelse #posttraumatisk #mobbere #mobbe #offer #mobbeoffer #mareritt #flashback #kortisol #stress #psykisk #fysisk #depresjon #angst #motløshet #isolasjon #psykiskhelse #psykiskstress #fysiskstress #dårligledelse #arbeidsmiljø #bloggingmotmobbing

8 kommentarer
  1. Forskning viser også at de som “tar igjen” (melder/ sier fra) på et eller annet vis klarer seg bedre enn de som ikke gjør det. Så det er viktig, og kjempeutfordrende, å stå opp for seg selv.

  2. Har akkurat sluttet i en jobb fordi jeg ikke orket det mennesket jeg jobbet med. Jeg ble rett og slett dårligere psykisk av så mye drama og baksnakking. 🙁
   Voksne mennesker er ikke noe bedre enn barn på dette området. Har opplevd å bli mobbet av lærere da jeg var 14-17 år.

  3. Maria: Lærere burde være de siste som fikk lov til å mobbe! Og ledere! Og foreldre! (…jeg innser at lista kan bli veldig lang…) Men jeg syns det er så fælt når folk som er i så stor maktposisjon i forhold til en annen, gjør det.
   Jeg liker heller ikke drama og baksnakking (hater det faktisk!). Har du funnet en ny og bedre arbeidsplass? Håper det!!!! <3 <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg