Turist i egen by – UNIVERSITETSBIBLIOTEKET

En bygning som alltid har fascinert meg, er biblioteket ved Universitetet i Oslo – “UB” blant venner. Som alle andre bygninger på Universitetet, har også denne blitt oppkalt etter en (lokal)kjent person, nemlig Georg Sverdrup. Den opprinnelige Georg levde fra 1770-1850 og var professor, universitetsbibliotekar og politiker. Han var med i Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 – du vet, de som laget grunnloven vår.

Huset Georg fikk nok sitt navn fordi den opprinnelige Georg også var ansvarlig for opprettelsen av Norges første universitetsbibliotek, og han var dets første sjef. Dette fant til og med sted før Grunnloven ble født, i 1811. Dette biblioteket var nasjonalbibliotek i Norge til 1999. Deretter ble det hetende Nasjonalbiblioteket, mens universitetsbiblioteket for humaniora og samfunnsfag flyttet inn i den nye bygningen som da var ferdig bygget på Blindernområdet.

Bygningen Georg har 6 etasjer. Stilen er visst “postmoderne eklektisme”, noe som betyr “litt av hvert”, tror jeg. Forsiden (eller hovedfasaden mot vest…altså, der inngangspartiet er) består primært av glass og har noen store søyler foran seg. Dette er ikke søyler som holder oppe f.eks. et tak (slik søyler på praktisk vis gjerne gjorde i antikken), men det ser innmari kult ut for det!

Biblioteket har noen litt småkule detaljer innvendig også. Jeg liker best de litt antikke tingene, f.eks. skyvedørene inn til selve biblioteksalen, og runestenen rett til høyre.

 

       

               

#turistiegenby #turist #oslo #blindern  #universitetsbiblioteket #ub #georg #sverdrup #georgsverdrup #enjoythemoment #makethebestoutofit

4 kommentarer
  1. Ei_heks: Det er ganske gøy, egentlig. Nesten som ekte safari. Legger du deg på lur bak en reol og ligger musestille, kan du være så heldig at du får øye på en bibliotekar i dens naturlige omgivelser! 😉
   Takk for gode ønsker og GOD KLEM til deg også! <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg