BMM 2018 – – – Bør barn tåle mer enn voksne?

Det skjedde i USA, selvsagt. En hvit dame gikk til verbalt angrep på to svarte damer, to søstre. Det hele ble filmet og spredt, vidt kjent og vidt fordømt som et rasistisk angrep. Du kan lese mer her.

Den hvite damens arbeidsgiver ville selvsagt ikke ha noe med denne typen atferd å gjøre, så da mistet hun jobben. Og hun er anmeldt både for det verbale angrepet og trusler.

Denne typen atferd slås hardt ned på – for den skal ikke tolereres i et så “multikulturelt” samfunn som USA.

Likevel var det noe ved denne situasjonen som kastet et litt spesielt lys over det som for mange unge mennesker ikke bare er en enkelthendelse, men et daglig mareritt.

De involverte i USA var godt voksne mennesker. Men det som skjedde, opplevdes vondt og skremmende. De fleste vil nok føle det helt riktig at arbeidsgiveren og politiet reagerte. – Men for mange barn og unge er det ingen som griper inn når de kanskje daglig opplever mobbing i form av både verbale og fysiske angrep. Mange barn og unge blir på samme måte som de svarte damene, mobbet, utestengt og fysisk mishandlet fordi de har “feil” hudfarge. Eller “feil” hårfarge, “feil” dialekt, “feil” kroppsstørrelse eller andre “feil” – briller, fregner, sprik mellom tennene, dysleksi, særinteresser… you name it.

For de to svarte damene må samfunnets og øvrighetenes reaksjoner – at andre viste at dette ikke var greit – antakelig ha vært en trøst og støtte, en hjelp til å komme videre. Men mange barn og unge, som er enda mer sårbare, opplever at ingen reagerer. Samfunnet og øvrigheten er i mange tilfeller helt stille. Hvorfor?

Det er sant at mange som mobber andre, ikke har det godt selv. Å miste jobben, bli hengt ut i sosiale (og vanlige) medier og bli straffet av politiet vil nok aldri bli brukt mot barn og unge som mobber andre i Norge. Jeg tror de fleste av oss ville tenke at slike reaksjoner er for strenge. Det er viktig å ivareta mobberen og dennes sårbarhet også. Men vi vet jo ikke hva som skjedde i hodet til den hvite damen som trakasserte de to svarte heller. Vi ser det kun fra utsiden. En voksen som gjorde ett verbalt angrep på to andre voksne. Det var ikke greit. Og omverdenens reaksjon var hard.

Det er likevel vanskelig å se på hvordan mange barn og unge daglig har det, i lys av det som skjedde i USA. Forventer virkelig samfunnet at barn skal tåle mer enn voksne?

 

#bloggingmotmobbing #mobbing #stoppmobbing #bmm2018 #bmm #rasisme #stopprasisme #oppvekst #skole #barndom #mobber #mobbeoffer #barn #voksne

4 kommentarer
  1. Må helt ærlig si at den siste generasjonen foreldre har feilet helt forferdelig.
   De har lagd en forvirret generasjon når det kommer til alt fra sex til politikk og har ingen svar på noen av tingene selv. De åpner for at du skal være deg selv, når i faktum at en del av disse menneskene sine følelser ikke er normale og du kanskje oppfordrer en masse morder til å leve ut sine drømmer o.l. uten å tenke et eneste sekund om konsekvensene av det samtidig som de forteller barn at kjønn er noe du kan velge og vrake som om ikke barn slet nok fra før med kjønnsidentitet så gjorde de alt mye verre samtidig som de trodde de gjorde det lettere for en svært liten minoritet gjorde de det vanskelig for alle. Se det slik > Du har retten til å være hvem du vil, men du hall NULL krav på å bli godtatt av noen som helst. De har åpnet et spektrum som kommer til å ende opp til å bli noe stygt fordi de har spilttet hele samfunn som USA, og før eller senere vil det samme skje i Norge. Så generasjon foreldre med barn mellom 0-12 år nå, takk for hvor elendig jobb dere har gjort.

  2. Petter: Ja, det er mye som er blitt veldig komplisert… Jeg så nylig på bilder fra da min mor var barn, og selv om vi har mange fordeler nå, så virket mye så mye enklere.
   Det lages mange problemer som ikke hadde trengt å være problemer, mens det som virkelig er problemer, ikke blir tatt tak i…. :'(

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg