Går alle til psykolog?

I går skjedde det igjen. Jeg møtte to venninner jeg ikke har sett på en stund. Etter som samtalen dreide inn på en felles bekjent med høstdepresjon, var vi plutselig inne på psykiatrifeltet. Og like plutselig kom det fra hun ene at hun gikk til psykolog, og det gjorde visst hun andre også. Og begge la til og nikket anerkjennende til hverandre: Det var da helt normalt, og der var ingenting å skamme seg over.

Selv gikk jeg inn i en filosofisk modus. Statistisk sett er jeg ikke overrasket, men det er likevel overraskende hvor mange av mine venner og bekjente som har oppsøkt eller oppsøker psykolog. Ofte er det dagliglivets utfordringer eller heftige skuffelser eller noen som har vært slemme, som har vært årsaken.

Ja, hvorfor ikke søke råd hos en psykolog eller psykiater når ting blir vanskelig?

Inntrykket jeg får fra venner og bekjente, og en del ukjente for den saks skyld, er at dette blir mer og mer normalisert. Og det er bra at denne muligheten finnes. Men samtidig er det trist at vi ikke kan gi hverandre tilstrekkelig støtte og hjelp på vennskapsnivå….

Men la gå. Psykologer og psykiatere har ofte mange smarte råd å gi. Så hvorfor ikke bruke dem? “Det er da helt normalt! Det er ingenting å skamme seg over.”

Det er denne biten som blir litt underlig. At så mange stadig velger å føye til at det er normalt og ikke noe man trenger føle skam for. Der er som om det fortsatt finnes fordommer her som svever i luften, slik at man føler seg nødt til å føye til disse tingene. Som et motangrep mot fordommene.

Jeg har aldri hørt det samme om tannlegen. Jeg har hørt mange si (og har sagt selv): “Jeg skal til tannlegen.” Men jeg har aldri hørt noen føye til: “Det er helt normalt. Det er ingenting å skamme seg over.”

Det å gå til tannlegen er så normalisert i vårt samfunn at vi ikke trenger legge til en setning om det. Det er noe “alle” gjør, så vi trenger ikke skamme oss over det – og derfor heller ikke si at man ikke trenger skamme seg.

Så selv om vi lever i et samfunn der det blir stadig mer åpenhet om psykisk helse og uhelse, ser det ut som om skammen fortsatt lever videre i veggene.

#psykiskhelse #psykiskelidelser #psykolog #psykiater #psykiatri #skam #fordommer #stigma #psykisk #venner

2 kommentarer
  1. Hei du har ein blogg som inspirerer meg til å se på du har ein verdens fineste blogg du er eit talent og du jeg håper at jeg kan følge deg på din vei la meg hjerne følge meg❤️ Du er eit godt eksempel på eit godt samfunn

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg