“Fakkeltog: Stopp voldtektene – døm overgriperne!”

I dag er det FNs internasjonale dag for å bekjempe vold mot kvinner. I krig og konflikter er voldtekt en vanlig form for vold mot kvinner: I tillegg til at det kan oppleves traumatiserende i seg selv, fører det mange steder til varig stigmatisering som kan følge og ødelegge både kvinnen og hennes barn resten av livet.

I dag arrangeres det fakkeltog i Oslo for bedre rettssikkerhet for kvinner – bl.a. i form av raskere etterforskning og bedre oppfølging etter voldtekt. Fakkeltoget retter seg mot problemer både nasjonalt og internasjonalt – du kan lese mer om et her.

Bli med, da vel!

Toget starter på Jernbanetorget kl.17.00 og ender opp på Stortinget. Det er m.a.o. ikke lange strekningen å gå – men det er en viktig markering.

For noen år siden, fortalte en venninnes venninne (som jobba på legevakta) at de nesten daglig fikk inn jenter/damer på voldtektsmottaket her i Oslo. I hele Norge anmeldes det ca 1500 voldtekter årlig – noe som tilsvarer at det skjer i snitt ca 4 voldtekter hver dag. I tillegg kommer mørketallene – de som aldri blir anmeldt. Jeg vil tippe at det her skjer mye i ekteskap og samlivsrelasjoner. Jeg har lest om x-menn som er blitt dømt for voldtekt av sin kone (sex uten hennes samtykke) – men jeg vet også at mange damer som har opplevd å bli tvunget til sex mot sin vilje, ikke anmelder dette.

Ett av kravene til dagens samtykke er lovendring som klart definerer sex uten bevisst samtykke som voldtekt. Ektefeller kan jo bruke fysisk vold mot hverandre, og det er ikke greit. Så hvorfor skulle det da være greit med seksuell vold?

Et annet krav er bedre rettssikkerhet for kvinnene, inkludert domsfellelse av seksualforbrytere. Av de 1500 voldtektene som faktisk anmeldes i Norge, blir det sak av under 1/3 (under 500). Under 10% (ca 15) blir dømt…

Jeg snakket med en advokat for noen måneder siden, og han forklarte at årsaken er det strenge rettsprinsippet i Norge om at “tiltalte er uskyldig inntil det motsatte er bevist”. Dette er et viktig prinsipp! Og det bør også gjelde ved voldtektsanklager (for det forekommer også at uskyldige menn blir anklaget – jeg leste nylig om en hvit dame i USA som var avslørt for rasistisk motiverte løgnanklager mot en svart ung mann…). Kan dette dilemmaet løses, altså, kan man ivareta begge disse hensynene? Jeg tror det, hvis man får en mer effektiv etterforskning av sakene. Som kjent tar de nå altfor lang tid…

Advokaten forklarte også at det at saker blir henlagt eller anklagede blir frikjent, er ikke det samme som at ‘offeret’ ikke blir trodd. Men det handler om bevisets stilling. Igjen, det er fint at man ikke dømmer noen – uansett kjønn – på dårlig bevisgrunnlag. Justismord kan ikke forsvares for alt i verden. Men med en raskerer oppstart av etterforskningen vil man nok lettere finne bedre beviser. Og hvis hele landet får bedre voldtektsmottak for kvinner, vil nok også de kunne sikre bevis. I tillegg er det viktig at samfunnet har lett tilgjengelig informasjon om hva man bør gjøre ved voldtekt – ikke minst at man tidlig bør oppsøke voldtektsmottaket slik at de kan sikre beviser (spor etter overgriperen).

Kan vi – du og jeg – gjøre noe? Vel, vi kan støtte opp om holdningsenringer generelt, og vi kan delta i kveldens fakkeltog. Selv er jeg redd for ild og kommer garantert til å holde meg litt på avstand fra faklene, men toget vil jeg ikke gå glipp av.

Vi ses kanskje?

——————————————————————————————

Har du blitt utsatt for overgrep eller seksuelle krenkelser?

Da kan du kontakte voldtektsmottaket eller din lokale legevakt. Ta gjerne kontakt så tidlig som mulig – de vil hjelpe deg videre og gi deg råd om hva du skal gjøre. Du kan også henvende deg til fastlegen, politiet, en helsestasjon eller et krisesenter. Du har også rett for en time med gratis veiledning hos en bistandsadvokat. Å snakke med helsepersonell, politi eller advokat er ikke det samme som å anmelde, men de kan gi deg råd om hva du kan gjøre videre.

——————————————————————————————–

#voldtekt #demonstrasjon #fakkeltog #stoppvoldtektene #overgriper #offer #rettssikkerhet #anmeldelse #helsehjelp #justismord #seksualforbryterer #sex #sexutensamtykke #samtykke #advokat #kjønn #kvinner #menn #sikkersex #voldtektsmottak #legevakta

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg