Fastlåst? – Prøv et annet perspektiv!

Står du i en situasjon som føles helt fastlåst? Eller føler du at du selv er låst fast i et mønster av tunge, vanskelige eller irriterende tanker? Ønsker du å komme videre, men vet ikke hvordan?

La meg få vise deg – ved noen enkle illustrasjoner – hvordan du kan begynne!

Bli med på en enkel øvelse. Den vil virkelig vise deg prinsippet, og så skal jeg etterpå gi noen konkrete tips om hvordan du kan få til dette i hverdagen også! Er du klar? La oss begynne!

Ta en titt på dette bildet! Hva ser du?

Det er ikke noe triks her. Du ser et tre ved siden av en søyle. Forsøk å legge merke til størrelsen på stammen, fargen på bladene osv.

Ok, når du har lagt merke til detaljene, er du klar for neste bilde. Se nøye på dette bildet og merk deg hva du ser:

Er du en god observatør, vil du antakelig se at det er nøyaktig det samme bildet! Enkelt og greit! Men veldig grunnleggende. Her er hvorfor:

Så lenge du ser en sak fra samme perspektiv, vil den se helt lik ut!

Det er logisk, men i hverdagslivet – med dets sorger og gleder, stress og press – er det lett å glemme. Så la meg understreke poenget: Så lenge du beholder det samme perspektivet, vil du se tingene helt likt! Da er det vanskelig å bryte vonde mønstre, løse fastlåste konflikter eller rive seg løs fra vanskelige følelser.

Det er så enkelt, men samtidig så vanskelig. Tror du meg ikke? Ta en titt igjen!

Ser det ikke helt likt ut? – Selvsagt. Perspektivet er det samme, så ingenting har endret seg.

Men la oss prøve et annet perspektiv. Hva ser du nå?

Objektet (dvs. situasjonen, problemet, følelsene, osv.) er det samme, ikke sant? Men legg merke til størrelsen på stammen, fargene på bladene, omgivelsene m.m. Har ikke alt forandret seg noe?

Eller hva med dette?

Du kan nok se at det er det samme treet – men alt ser annerledes ut fra dette perpektivet. Ikke minst størrelsen, eller hva?

Slik er det også med hverdagslivet vårt. Noen ganger kan problemer synes store og uløselige. Vi ser på dem igjen og igjen, og kan i noen tilfeller bli overveldet av fortvilelse, angst og desperasjon. Men la du merke til hvor lite treet ble når vi fikk det på litt avstand?

Det er slik med dagliglivets utfordringer også. Klarer vi å skifte perspektiv, og ikke minst se det fra litt avstand, kan det bli lettere å få oversikt og finne gode, hensiktsmessige løsninger.

Står du med hodet inne i en busk, kan det være vanskelig å få et godt bilde av helheten. Forsøk å ta et par skritt tilbake og se det hele utenifra. Det blir ganske annerledes, blir det ikke?

Står du i en situasjon som føles helt fastlåst? Eller føler du at du selv er låst fast i et mønster av tunge, vanskelige eller irriterende tanker?

Det er ikke alltid lett å innta et nytt perspektiv på egenhånd, men her er noen tips om hva du kan gjøre for å klare dette i hverdagen:

 •  Forsøk å forestille deg at du skal gi råd til en venn som er i samme situasjon: Du står på sidelinjen og betrakter det hele. Hvilke råd vil du gi til din venn?
 • Spør andre hva de tenker om situasjonen. De trenger ikke løse problemet for deg – men det de sier kan gi deg ideer om hvordan saken kan ses fra andre perspektiver.
 • Snakk med profesjonelle veiledere (f.eks. coach, psykolog, rådgiver osv.). Disse har (ofte) kompetanse i å stille spørsmål som leder til nye perspektiver og løsninger.
 • Forsøk å få et overblikk over situasjonen, f.eks. ved å lage lister, mind-map, tegninger osv. Når du ser det foran deg på papiret, kan det gi deg bedre oversikt og nye ideer.
 • Lær fra hva andre har gjort i tilsvarende situasjoner (enten du snakker med noen eller leser noe de har skrevet etc). Smarte løsninger kan med fordel prøves ut.
 • Prøv noe nytt! Har du gjort noe mange ganger, kan det være lurt å prøve noe nytt. Er du fastlåst i et mønster? Forsøk å kartlegge dette og bryte med det. Kanskje føles det “trygt”, men det kan også være det som holder deg fanget og hindrer deg i å få det bedre.

Lykke til! 🙂

2 kommentarer
   1. Takk for nok en hyggelig kommentar 🙂
    Jeg tenkte på en ting til i dag da jeg gikk forbi den samme planten… Jo høyere opp jeg kom i trappa, jo mindre ble den og jo bedre oversikt fikk jeg. Men for å gå opp trappa, måtte jeg jobbe. Hadde jeg blitt stående på samme sted, ville den sett helt lik ut hele tiden. Og det å gå opp en trapp kan være slitsomt noen ganger – slik det også kan være i det virkelige liv å skifte perspektiv… Det kan koste…og noen ganger faller vi kanskje ned trappa igjen. Men vi må kjempe oss opp igjen – og så er det verd det når vi klarer det.
    Ha en fin dag!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg